Od malih nogu do velikih dela: Kako učiti i negovati empatiju

objavljeno 25.09.2024.

Više nego ikada ranije imamo priliku da se povežemo jedni s drugima, ali se čini da smo sve udaljeniji. U svetu gde tehnologija napreduje munjevitom brzinom i gde smo uvek „na vezi“, često zaboravljamo na istinsku bliskost i međusobno razumevanje.

Empatija nije samo reč; to je akcija i izbor koji svakodnevno pravimo. Od najranijih interakcija pa do svakodnevnih susreta, imamo priliku da pokažemo razumevanje i saosećanje prema drugima. Empatija nije sažaljenje ili preterano identifikovanje s osećanjima drugih; to je sposobnost da razumemo i reagujemo na osećanja drugih uz poštovanje vlastitih granica. Empatija uključuje aktivno slušanje, reagovanje i razumevanje perspektive drugih ljudi.

Kako možemo razviti empatiju kod dece?

Empatija je veština koja se razvija kroz iskustva i komunikaciju, a ne instinktivna reakcija. Od najranijih meseci života, deca usvajaju obrasce ponašanja svojih roditelja i staratelja, učeći kako da prepoznaju, uvaže ili ignorišu osećanja drugih.

  1. Modelovanje ponašanja

Najefikasniji način za razvoj empatije kod dece je kroz modelovanje ponašanja. Kada roditelji pokazuju empatiju u svakodnevnim situacijama, deca usvajaju te obrasce. Postavljanjem pitanja poput „Kako misliš da se tvoj prijatelj oseća?“ ili „Šta bi ti želeo/la da neko uradi za tebe?“ možemo pomoći deci da razviju ovu veštinu.

  1. Čitanje i pričanje priča

Dok čitate detetu, razgovarajte o emocijama likova i njihovim reakcijama. Pitanja kao što su „Kako bi ti pomogao/la ovom junaku?“ pomažu detetu da vidi svet očima drugih. Čitanje priča sa moralnim dilemama pomaže deci da razmisle o svojim osećanjima u sličnim situacijama.

  1. Sabiranje utisaka na kraju dana

Na kraju svakog dana, razgovarajte o situacijama koje su doživela i o osećanjima koja su se pojavila kod njih i drugih. Ova refleksija pomaže detetu da se poveže sa sopstvenim i tuđim osećanjima.

Empatija, razumevanje i prihvatanje nisu samo sredstva za izgradnju boljih odnosa među decom; oni su ključne komponente u prevenciji vršnjačkog nasilja. Istraživanja pokazuju da deca koja odrastaju u porodicama gde se otvoreno izražavaju osećanja i gde se vrednuje međusobno razumevanje, manje su sklona nasilju.

Empatija se ne pojavljuje odmah po rođenju, ali njeni prvi koreni mogu se videti već u prvim mesecima života. Prema Martin L. Hoffmanu, autoru knjige Empathy and Moral Development: Implications for Caring and Justice, već sa šest meseci, bebe pokazuju osnovne znake empatije kada postaju uznemirene zbog plača druge bebe.

Empatija nije samo osobina koju deca i odrasli uče i usvajaju; ona je temelj na kom gradimo pravednije, ljubaznije i otpornije društvo. Ako svako od nas uloži trud u razvijanje empatije, zajedno doprinosimo izgradnji sveta gde razumevanje i podrška postaju norma, a ne izuzetak.

 

Autorka:

Milica Kobilarov, Master pedagog i porodični psihoterapeut pod supervizijom;

Centar za nestalu i zlostavljanu decu

 

Pročitajte